RM House / Pedro Miguel Santos

first_img RM House / Pedro Miguel Santos Year:  Photographs:  Alexander Bogorodskiy Manufacturers Brands with products used in this architecture project Portugal CopyHouses, House Interiors•Penafiel, Portugal RM House / Pedro Miguel SantosSave this projectSaveRM House / Pedro Miguel Santos Pedro Miguel Santos Area:  3444 ft² Year Completion year of this architecture project Projects 2020 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/949978/rm-house-pedro-miguel-santos Clipboard CopyAbout this officePedro Miguel SantosOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsPenafielConcrete HousesConcrete InteriorsPortugalPublished on October 22, 2020Cite: “RM House / Pedro Miguel Santos” [Casa RM / Pedro Miguel Santos] 22 Oct 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Design Team:Rui SantosEngineering:Francisco Gomes Santos, lda.City:PenafielCountry:PortugalMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Alexander BogorodskiyRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® CanalsWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorspanoramah!®ah! PivotText description provided by the architects. A house of dichotomies: A single-storey house that confronts 3-storey surroundings; A main facade facing North and a very busy street; Owners who receive friends regularly, but who need silence in their children’s bedrooms; A spacious house, but at a reduced cost.Save this picture!© Alexander BogorodskiySave this picture!Ground floor planSave this picture!© Alexander BogorodskiyThe project started from these premises and from the outside to the inside. Blind volumes of different dimensions seek to make a transition of scale to the surrounding buildings, and at the same time to create a dynamic facade, which due to the fact that it is oriented to the North and to a very busy street is characterized by the almost total absence of openings.Save this picture!© Alexander BogorodskiyThe house is organized in a U-shaped plan, thus creating an exterior patio towards which the bedrooms are oriented, in order to remain protected and away from the internal social areas, as well as the surrounding buildings. The living room is oriented to southwest to obtain natural light until the end of the day and views of the large garden in the backyard. Finally, the garage and driveway are positioned to the west, freeing the remaining façades to the surroundings that remain without neighbors.Save this picture!© Alexander BogorodskiyStructurally and for cost control, the house uses the most common materials in construction in Northern Portugal: masonry walls and concrete structure. The latter, which is traditionally hidden inside the walls, is fully revealed inside so as to be included in the visual and material composition of the spaces. In this way the interior took on a more complex materiality without adding costs. At the same time, the ceiling height, which varies according to the program and which is unusually high in order to support the social life of the house, is visually broken by the reinforced concrete structure that separates two different colors on the walls. Thus, the human scale remains present in all spaces, regardless of the size of the ceiling height.Save this picture!© Alexander BogorodskiySave this picture!North elevationSave this picture!© Alexander BogorodskiyThe variations in floor level appear to minimize the excavation of the house’s terrain (the terrain has a slight slope from West to East) and also as a second tool to control the height of the ceiling. The house is then split into two levels separated by two steps: dining / kitchen space on the lower part, and living / bedroom space on the upper part. A window over the entire length of the kitchen counter reveals this relationship of heights between indoor and outdoor, showing the garden of the outdoor patio exactly at the same level as the counter top.Save this picture!© Alexander BogorodskiyProject gallerySee allShow lessOutside In House / i29 + Bedaux de Brouwer ArchitectsSelected ProjectsHannah House / Workshop, Diseño y ConstrucciónSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/949978/rm-house-pedro-miguel-santos Clipboard Photographs ArchDaily Manufacturers: Efapel, Ayle, Bricsys, Ramon Soler, Sanitana, Spencer Kimball “COPY” Save this picture!© Alexander Bogorodskiy+ 30Curated by Matheus Pereira Share Lead Architect: “COPY” Architects: Pedro Miguel Santos Area Area of this architecture project Houseslast_img read more

Read More »